BG EN
Новини « назад

Нитро системи втора употреба – какви са рисковете !!!

14 декември 2020

Непрекъснато получаваме запитвания относно закупени недокомплектовани и неработещи добре нитро системи втора употреба, затова ще опитаме да кажем какви са подводните камъни и какво е важно да се гледа при покупка на нитро система втора употеба, тъй като нитрото системата създава налягане над 70 бара налягане и всякакви компромиси с качеството са опасни!

 

 

 

 

Най-важния компонент от нитро системата това са клапаните(соленоидите) – обикновено са два – за нитро и за бензин. Тези клапани не са вечни – те се износват и е невъзможно да се провери само по външния вид дали един соленоид е нормално работещ и изправен, а един недобре работещ и амортизиран клапан може да ви струва нов двигател!

КЛАПАНИ (СОЛЕНОИДИ)

Най-чести проблеми с клапаните :

- повреден тефлонов уплътнител – клапана не може да затвори плътно и има лек остатъчен теч – ако тече нитро соленоида и се събере нитрооксид във всмукателния колектор – при стартиране на двигателя в колектора се взривява натрупания газ. При клапан втора употреба не знаете как е използван и колко е амортизиран. Нитро клапаните се повреждат много бързо от използване на непречистен газ(зареждане на бутилки без филтриране на нитрото) или стари бутилки пълни с боклуци и утайки!

- клапана може да има вътрешна повреда и понякога да отвори и да остане в отворено положение, като не може да се спре притока на бензин/газ към двигателя – отново много опасен момент и почти винаги резултатът е счупен двигател! Ако пък случайно бензиновия клапан не отвори - в двигателя се впръсква само нитро и резултатът е същия - счупен двигател!

- неработеща електрическа част от клапана – клапана нито отваря нито затваря – това е единственото, което може да се провери лесно – подава се напрежение към клапана и ако се чува специфично щракане, значи електрическата част е изправна.

- дебит на клапана – клапаните имат различен дебит, преди да купите определен клапан е необходимо да знаете неговите характеристики, за да сте сигурни, че отговаря на вашите очаквания като произведена крайна мощност! Покупката на соленоид с неизвестни характеристики може да лимитира дебита на цялата нитро система!

БУТИЛКАТА

Следващия важен компонент е бутилката – тук е важно бутилката да е необходимия размер – малките бутилки са за мотоциклети и трудно могат да се използват за автомобил. Следващия проблем е като при клапаните – проверка за течове и работата на затварящия кран – за да се провери това трябва бутилката да е ПЪЛНА. Ако всичко е наред в техническата част – добре е да се свали крана и да се провери за натрупани боклуци в бутилката,  които боклуци са опасни за нитро клапана и го амортизират много бързо. Тук е мястото да кажем, че неоргиналните бутилки са абсолютно неподходящи и опасни за използване – поради тази причина ние не работим и не зареждаме неоргинални бутилки!!!

Важен детайл са и двете метални стойки на бутилката, които почти винаги липсват при нитро система втора употреба – често се подценява този елемент, но е изключително важно бутилката да е монтирана в точно определено положение, за да работи правилно системата!

ИНЖЕКТОРИ (СМЕСИТЕЛ-РАЗПРЪСКВАЧ)

Инжекторите също имат различен дизайн и различна производитеност. Понякога се продават нитро системи втора употреба комплектовани с голям и мощен соленоид комбиниран с инжектор с ниска производителност – резултатът е ниска крайна мощност! Много често се продават само инжекторите без съответния монтажен фланец, което изключително затруднява монтажа на инжектора – резбите също обикновено са цолови и трудно се прави подходящ закрепваш фланец!

ДЖЕТОВЕ

Друг важен момент при комплектовката на една нитро система е какъв наличен набор от дюзички(джетове,жигльори) има, тъй като това е най-важния елемент от правилната настройка на системата – обикновено нитро системите втора употреба се продават с набор от дюзи, който е подбран за настройка на даден двигател с характеристики, които може да са много различни от вашия двигател и настройката на гориво-въздушната смес да се окаже опасна за точно вашия двигател. Добре е да се знае, че различните производители произвеждат джетове с различен дизайн - не са взаимозаменяеми и не стават на различните инжектори-смесители!

ШЛАНГОВЕ

Следващ детайл са диаметъра и дължината на шланговете(металните маркучи) – тук трябва да се има предвид, че нитро системата втора употреба може да е комплектована с дължина на шланговете подходящи за определен двигател – като за вашия сетъп може да са къси или дълги – много е труден добър монтаж с неподходяща дължина на шланговете, удължаването е невъзможно, а скъсяването е трудно и опасно ! Може да имате мощен и скъп соленоид, но при неправилен избор на диаметър на шланговете нитро системата няма да работи оптимално и няма да покаже очакваната мощност!

ФИТИНГИ

И не на последно място при покупка на нитро система втора употреба е много важно всички преходи, фланци и фитинги да са налични и с изправни резби – това обикновено са цолови резби(стандарт в САЩ) и много трудно можете да намерите кой да ви произведе нови....

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Нитро системата на пръв поглед изглежда изградена от прости компоненти, но всъщност всеки детайл е важен - при една оригинална окомплектовка всичко е изчислено и предвидено да работи балансирано и в синхрон - максимално безопасно за здравето на хората и на двигателя.Съобразени са дебита на соленоидите, диаметъра на шланговете, подбора на джетовете, размера на бутилката, така че при правилен монтаж да се постигне желаната мощност по възможно най-лесния и безопасен начин.

Ако все пак се наложи комбиниране на компоненти от различни производители на нитро системи – това задължително трябва да се направи от професионалст и задължително след монтажа ще е необходимо тестване и индивидуална настройка на нитро системата.

Надяваме се статията да е била полезна, като оставяме всеки сам да прецени дали да закупи чисто нова нитро система с пълна окомплектовка и гаранция или да си опита късмета с нитро система втора употреба...

Поздрави на всички !